Jak zrobić chorwackie fritule: przysmak na Karnawał
Wprowadzenie
Fritule to maleńkie, kuliste pączki pochodzące z Chorwacji. To typowy deser karnawałowy, ale smakuje wyśmienicie o każdej porze roku. Jedno jest pewne - nie można opuścić Chorwacji nie spróbując fritule! Ale co, jeśli nie możemy pojechać do Chorwacji? Nic straconego - dziś przygotujemy je sami!
Składniki
Do przygotowania chorwackich fritule potrzebujesz:
- 250g mąki
- 40g drożdży
- 50g cukru
- 1 łyżeczkę soli
- 2 jajka
- 150 ml mleka
- skórkę otartą z jednej cytryny
- łyżeczkę rumu
- olej do smażenia
- cukier puder do posypania
Przygotowanie
Przygotowanie ciasta
- Rozpuść drożdże w ciepłym mleku, dodaj łyżkę mąki i łyżkę cukru. Wszystko dokładnie wymieszaj i odstaw na 15 minut, aby drożdże zaczęły pracować.
- W dużej misce zestaw resztę składników. Dodaj napoczęte drożdże i dokładnie wymieszaj. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany.
- Przykryj miskę ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 1,5 godziny.
Smażenie fritule
- W głębokim rondlu rozgrzej olej. Powinien być na tyle gorący, aby ciasto szybko zaczęło się smażyć, ale nie na tyle, aby spaliło się z zewnątrz, zanim w środku zdąży się upiec.
- Za pomocą dwóch łyżek formuj małe kulki i wrzucaj je do gorącego oleju. Smaż po kilka sztuk na raz - nie za dużo, aby olej nie stracił temperatury.
- Gdy fritule będą złote z każdej strony, wyjmij je łyżką cedzakową i odłóż na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Podanie
Tradycyjnie chorwackie fritule podaje się posypane cukrem pudrem. Jest to jednak kwestia gustu - możesz je podawać również z powidłami, czekoladą czy świeżymi owocami.
Podsumowanie
Chorwackie fritule to doskonały przepis na karnawałowe szaleństwo, ale i na codzienne smakołyki. Choć wymagają trochę pracy, są warte każdej wydanej minuty. Nie zapomnij podzielić się nimi z bliskimi - fritule smakują najlepiej w towarzystwie!