Jak zrobić tradycyjny chorwacki rozbrat - krok po kroku

Treść strony

Chorwacki rozbrat jest jednym z najbardziej charakterystycznych dań kuchni chorwackiej, szczególnie popularnym w regionie Dalmacji. To aromatyczne i sycące danie mięsne zyskuje coraz większą popularność także poza granicami Chorwacji. Jeśli chcesz spróbować przygotować tradycyjny chorwacki rozbrat w domowym zaciszu, to koniecznie sięgnij po nasz przepis krok po kroku.

Składniki:

  • 1 kg mięsa wieprzowego (najlepiej schabu)
  • 3 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 marchewki
  • 1 puszka pomidorów krojonych
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 szklanka czerwonego wina
  • 1 szklanka bulionu
  • 2 łyżeczki suszonego tymianku
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • sól, pieprz do smaku
  • oliwa do smażenia

Krok 1: Przygotowanie składników

Najpierw przygotuj wszystkie składniki. Mięso wieprzowe pokrój w kostkę, cebulę i czosnek posiekaj drobno, a marchewkę zetrzyj na tarce.

Krok 2: Smażenie mięsa

Rozgrzej oliwę na dużej patelni i obsmaż mięso z każdej strony do momentu, aż się zarumieni. Następnie wyjmij mięso z patelni i odłóż na talerz.

Krok 3: Podsmażanie warzyw

Do pozostałej oliwy dodaj cebulę, czosnek i marchewkę. Smaż, aż warzywa zmiękną.

Krok 4: Dodanie reszty składników

Wrzuć do garnka pomidory krojone, koncentrat pomidorowy, czerwone wino, bulion, tymianek, słodką paprykę oraz sól i pieprz. Dodaj wcześniej podsmażone mięso.

Krok 5: Duszenie

Doprowadź do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień i dusz rozbrat na wolnym ogniu przez około 1,5-2 godziny, aż mięso będzie miękkie i aromatyczne.

Krok 6: Podanie

Tradycyjny chorwacki rozbrat najlepiej smakuje podany z kluskami, ryżem lub pieczywem. Możesz udekorować danie świeżą natką pietruszki.

Gotowe! Teraz możesz delektować się tradycyjnym chorwackim rozbratem, który z pewnością zachwyci Twoich domowników i gości. Smacznego!