Przepisy na aromatyczne zupy z różnych regionów Chorwacji – od dalmatyńskich po sławońskie smaki

Treść strony

Smakowite bogactwo chorwackich zup

Chorwacja, mimo swojego niewielkiego rozmiaru, szczyci się niezwykle zróżnicowaną kuchnią. Każdy region oferuje własne tradycje kulinarne, a szczególnego znaczenia nabierają tam zupy, często stanowiące serce domowego posiłku. Od lekkich, rybnych zup dalmatyńskich po treściwe, pikantne kompozycje z serca Slawonii – chorwacka kuchnia serwuje aromatyczne i rozgrzewające zupy dla każdego smakosza. W tym artykule poznasz przepisy oraz inspiracje na wybrane zupy z Dalmacji, Istrii i Slawonii.

Dalmatyńskie wspomnienie Adriatyku – zupa rybna “Riblja juha”

Skarby Adriatyku w aromacie

Dalmacja słynie z miłości do morza i owoców Adriatyku. Riblja juha, czyli tradycyjna zupa rybna, to delikatna, aromatyczna propozycja, która doskonale oddaje charakter regionu. Lekka i pożywna, doskonale sprawdzi się jako rozgrzewający początek kolacji nad morzem.

Składniki:

  • 500 g świeżej białej ryby (np. dorsz, barwena, dorada)
  • 1 duża cebula
  • 2 marchewki
  • 1 korzeń pietruszki
  • Kawałek selera
  • 1 pomidor lub odrobina koncentratu pomidorowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 listki laurowe
  • Sól, pieprz
  • Świeża natka pietruszki
  • Sok z cytryny do smaku

Sposób przygotowania:

  1. Warzywa obrać i pokroić w kostkę. Na oliwie zeszklić cebulę, dodać czosnek, marchew, pietruszkę i seler. Całość przesmażyć przez kilka minut.
  2. Do warzyw wrzucić kawałki ryby (mogą być z ościami), wlać około 1,5 litra zimnej wody, dodać listek laurowy.
  3. Gotować na wolnym ogniu przez około 30 minut. Pod koniec dodać pokrojonego pomidora (lub koncentrat), posolić, dodać świeżo mielony pieprz.
  4. Całość przecedzić, mięso z ryb oddzielić od ości i dodać z powrotem do zupy. Podawać z natką pietruszki i kilkoma kroplami soku z cytryny.

Wskazówka: W dalmatyńskich domach często podaje się riblja juha z domowym chlebem lub chrupiącymi grzankami.

Istryjska różnorodność – zupa grzybowa “Juha od gljiva”

Aromatyczny smak lasu

Istria – półwysep słynący z winnic, trufli i lasów – przyciąga miłośników bardziej intensywnych doznań smakowych. Lokalna zupa z sezonowych grzybów “Juha od gljiva” to esencja leśnych aromatów i niezwykłej prostoty.

Składniki:

  • 400 g świeżych grzybów leśnych lub pieczarek
  • 1 średnia cebula
  • 1 marchew
  • 1 ziemniak
  • 2 łyżki masła
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • 100 ml śmietanki 18%
  • Sól, pieprz, tymianek
  • Natka pietruszki do podania

Sposób przygotowania:

  1. Grzyby oczyścić i pokroić w cienkie plasterki. Na rozgrzanym maśle zeszklić cebulę i czosnek, dorzucić pokrojoną marchew i ziemniaka. Po chwili dodać grzyby.
  2. Smażyć całość przez kilka minut, aż grzyby puszczą aromat. Zalać bulionem.
  3. Gotować do miękkości warzyw (ok. 20 minut). Doprawić solą, pieprzem i odrobiną tymianku.
  4. Na koniec zabielić śmietanką, dokładnie wymieszać (nie gotować już zupy po dodaniu śmietanki).
  5. Podawać gorącą, udekorowaną świeżą natką pietruszki.

Wariant: Jesienią Istrianie dodają do zupy trufle lub orzechy jako element lokalnego bogactwa lasów.

Slawońskie wieczory – zupa paprykowa “Čobanac”

Ostra i sycąca wizytówka wschodu Chorwacji

Slawonia – kraina żyznych gleb i mocnych smaków – serwuje zupy będące niemal daniem głównym. “Čobanac” to zupa gulaszowa o intensywnym aromacie, bogata w różne rodzaje mięsa i aromatyczną paprykę.

Składniki:

  • 250 g wołowiny
  • 250 g wieprzowiny
  • 200 g kiełbasy (np. czosnkowej lub pikantnej)
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 400 g ziemniaków
  • 1 marchew
  • 1 papryka czerwona
  • 2 łyżki smalcu lub oleju
  • Sól, pieprz, liść laurowy

Sposób przygotowania:

  1. Mięso pokroić w kostkę, kiełbasę w talarki. Cebulę posiekać drobno.
  2. Na dużym garnku rozgrzać smalec, wrzucić cebulę i czosnek, poddusić do zeszklenia. Dodać mięso i kiełbasę, obsmażyć razem.
  3. Wsypać obie papryki (słodką i ostrą) oraz liść laurowy.
  4. Wlać ok. 2 litry wody, wrzucić pokrojone w kostkę ziemniaki, marchew i paprykę.
  5. Gotować na małym ogniu, aż mięso i warzywa będą miękkie (ok. 1-2 godzin w zależności od rodzaju mięsa).
  6. Doprawić solą i pieprzem do smaku.

Podpowiedź: Slawońską zupę najczęściej podaje się z kromką ciemnego chleba i odrobiną ostrej papryki dla chętnych.

Inspiracje z innych chorwackich regionów

Kvarner i zupa warzywna “Maneštra”

W regionie Kvarner popularnością cieszy się “maneštra” – warzywna zupa pełna fasoli, kapusty i sezonowych składników, często wzbogacana podsmażonym boczkiem.

Górska Chorwacja – kwaśne zupy, kiszonki i grzyby

Na północy i w okolicach Zagrzebia możemy spotkać kwaśne zupy, przygotowywane z kiszonej kapusty i warzyw, oraz wersje “juha od gljiva” bazujące na grzybach z okolicznych lasów.

Podsumowanie

Chorwackie zupy to prawdziwa skarbnica smaków – od lekkich, morskich kompozycji Dalmacji, przez pachnące lasem istryjskie specjały, aż po gęste i wyraziste potrawy wschodniej Slawonii. Przygotowując jedną z regionalnych zup w domu, możesz przenieść się na chwilę do słonecznej Chorwacji, poznając kraj od kuchni. Spróbuj choć jednej z powyższych propozycji i odkryj fascynujący świat chorwackich smaków!