Przepisy na chorwackie ciasta i słodkości: odkryj lokalne desery
Wstęp
Chorwacja, kraj o bogatej historii, niezwykłych krajobrazach i zapierających dech w piersiach miejscach, jest znana nie tylko z tych atrakcji. Ma ona także wiele do zaoferowania miłośnikom słodkości. W tym artykule bierzemy pod lupę chorwacką kuchnię, a dokładnie jej słodki aspekt - ciasta i desery.
Chorwackie ciasta
Rozata
Rozpocznijmy od klasyki, czyli Rozaty. Jest to chorwacki odpowiednik znanego na całym świecie deseru - flanu. Ten karmelowy pudding jest niezwykle delikatny i aksamitny w smaku.
Składniki:
- 1 litr mleka
- 8 jaj
- 250 g cukru
- 1 laska wanilii
- Sok z jednej cytryny
- Skórka z jednej cytryny
- 1/4 łyżeczki soli
Sposób przygotowania:
- Rozgrzej piekarnik do 150 stopni Celsjusza.
- W rondelku podgrzewaj cukier, aż stanie się złotym karmelem.
- Wsyp do niego skórkę z cytryny i podgrzewaj, aż cukier się rozpuści.
- W oddzielnej misce wymieszaj jajka, mleko, sok z cytryny, wanilię i sól.
- Dodaj do tego karmel i dokładnie wymieszaj.
- Wlej masę do formy na ciasto i piecz przez około godzinę, aż ciasto stężeje.
- Ochładzaj przez kilka godzin w lodówce przed podaniem.
Kremšnita
Kolejnym deserem, który warto znać, jest Kremšnita. Jest to ciasto składające się z delikatnej warstwy ciasta francuskiego, kremu budyniowego i bitej śmietany.
Składniki:
- 500 g ciasta francuskiego
- 1 litr mleka
- 250 g cukru
- 8 żółtek
- 2 łyżki mąki
- 2 łyżki skrobi kukurydzianej
- 1 laska wanilii
- 500 ml śmietany kremówki
Sposób przygotowania:
- Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza.
- Rozwałkuj ciasto francuskie i wyłóż nim formę na ciasto. Piecz przez 15 minut, aż ciasto stanie się złote.
- W rondelku podgrzewaj mleko z cukrem i laską wanilii.
- W oddzielnej misce wymieszaj żółtka z mąką i skrobią kukurydzianą.
- Dodaj do tego gorące mleko i dokładnie wymieszaj.
- Wlej masę na upieczony spód i piecz przez kolejne 20 minut.
- W międzyczasie ubij śmietanę na sztywno.
- Wyjmij ciasto z piekarnika, nałóż na nie ubitą śmietanę i ponownie wstaw do piekarnika na 5 minut.
- Ochładzaj przed podaniem.
Podsumowanie
Chorwacja jest prawdziwym rajem dla miłośników deserów. W tym artykule zaprezentowaliśmy tylko dwa z wielu przepisów, które warto wypróbować. Smacznego!