świeże warzywa

Przepisy na lekkie i zdrowe sałatki z chorwacką oliwą z oliwek i świeżymi warzywami

Chorwacka oliwa z oliwek - sekret śródziemnomorskiej kuchni Chorwacka oliwa z oliwek, dzięki swoim wyjątkowym właściwościom smakowym i zdrowotnym, jest prawdziwym skarbem kuchni śródziemnomorskiej. Tłoczona z najlepszych sortów oliwek, wzbogaca smak każdej potrawy, dodając jej charakterystycznej głębi. Dzisiaj zaprezentujemy Wam przepisy na lekkie i zdrowe sałatki, które idealnie łączą w sobie świeżość warzyw i niepowtarzalny aromat chorwackiej oliwy z oliwek. Sałatka z pieczonych warzyw z chorwacką nutą Składniki: mieszanka świeżych warzyw sezonowych (bakłażan, czerwona papryka, cukinia), garść świeżego szpinaku, 2-3 łyżki chorwackiej oliwy z oliwek, sól, świeżo zmielony czarny pieprz, szczypta suszonej bazylii lub oregano.

Przepisy na lekkie i zdrowe sałatki z chorwacką oliwą z oliwek i świeżymi warzywami

Sałatka z pomidorów, ogórka i awokado z dressingiem z chorwackiej oliwy Składniki: 2 dojrzałe pomidory 1 świeży ogórek 1 dojrzałe awokado Świeża bazylia 100 ml wysokiej jakości chorwackiej oliwy z oliwek Sok z 1/2 cytryny Sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz Przygotowanie: Pomidory, ogórek oraz awokado umyj, a następnie pokrój w średniej wielkości kostkę. W misce delikatnie wymieszaj pokrojone warzywa. W małym słoiku przygotuj dressing łącząc chorwacką oliwę z oliwek, sok z cytryny, sól i pieprz.