dalmatyńska zupa

Przepis na klasyczną dalmatyńską zupę minestra od slanutka

Wprowadzenie do tradycyjnej zupy dalmatyńskiej Zupa minestra to klasyczny element kulinarnego dziedzictwa Dalmacji, regionu pełnego przepięknych krajobrazów i bogatej historii. Minestra, czyli gęsta zupa warzywna, jest potrawą szczególnie popularną w chłodniejsze miesiące, gdy potrzebujemy pociechy i ciepła. Wersja z dodatkiem slanutka, czyli ciecierzycy, dodaje zupie sytości i unikalnego smaku. Składniki niezbędne do przygotowania zupy Warzywa i przyprawy Podstawą naszej minestry są świeże warzywa i starannie dobrane przyprawy. Potrzebujemy: 1 szklanka ciecierzycy (slanutka), najlepiej namoczonej przez noc 2 marchewki 2 ziemniaki 1 cebula 3 ząbki czosnku 1 por 1 pietruszka korzeniowa 2 liście laurowe 1 łyżka oliwy z oliwek Sól i pieprz do smaku 1 łyżeczka suszonego tymianku 1 łyżeczka oregano Dodatkowe składniki Aby minestra zachwycała smakiem i konsystencją, sięgamy także po: