mesne pite

Jak zrobić smaczne chorwackie mesne pite

Czym są chorwackie mesne pite? Chorwackie mesne pite, znane również jako “mesne pite”, to popularne danie w kuchni bałkańskiej. Są to pyszne, wypiekane ciasta wypełnione aromatycznym mięsnym nadzieniem, które cieszą się dużą popularnością nie tylko w Chorwacji, ale także w sąsiednich krajach. Ich przygotowanie może wydawać się pracochłonne, ale efekt końcowy z pewnością wynagrodzi wszystkie wysiłki. Składniki potrzebne do przygotowania mesnych pit Składniki na ciasto 500 g mąki pszennej 250 ml ciepłej wody 50 ml oleju roślinnego Szczypta soli Składniki na nadzienie 500 g mięsa mielonego (najlepiej wołowego lub wieprzowego) 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka papryki w proszku 1 łyżeczka czarnego pieprzu Sól do smaku Garść świeżej pietruszki, drobno posiekanej Dodatkowe składniki 1 jajko, roztrzepane (do posmarowania ciasta) Sezam do posypania Jak przygotować ciasto na mesne pite Mieszanie składników: W dużej misce połącz mąkę, sól i olej.