Przepis na chorwacką musakę: smaki Bałkanów w jednym daniu
Wprowadzenie do musaki Musaka to jedno z najbardziej rozpoznawalnych dań kuchni bałkańskiej, które zyskało sławę dzięki swoim aromatycznym składnikom i bogatemu smakowi. Chociaż istnieją różne wersje tego dania, nasze serce skradła chorwacka musaka, która jest idealnym połączeniem mięsa, warzyw i przypraw, tworząc harmonijną i sycącą całość. Przemierzając smaki Bałkanów w jednym daniu, pozwolimy ci poczuć się jak w sercu Chorwacji, bez wychodzenia z domu.
Składniki Co będziesz potrzebować? 500 g mielonego mięsa wołowego lub jagnięcego 2 duże bakłażany 2 duże ziemniaki 1 średnia cebula 3 ząbki czosnku 400 g pomidorów (mogą być z puszki) 1 łyżka koncentratu pomidorowego 2 łyżki oliwy z oliwek 200 ml mleka 100 ml śmietany 2 jaja 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej Sól i pieprz do smaku Świeże zioła (np.