owoców morza

Smaki morza: Przepisy na chorwackie dania z owoców morza

Chorwacja, położona na przepięknym Adriatyku, słynie nie tylko z malowniczych krajobrazów i serdecznej gościnności, ale przede wszystkim z bogactwa smaków, które oferuje jej kuchnia. Dania z owoców morza stanowią tu podstawę menu, zachwycając mieszanką świeżych składników i tradycji, przeniesionych przez wieki. Dziś przybliżę Wam kulinarne dziedzictwo Chorwacji przez przepisy na tradycyjne dania z owoców morza. Risotto z owocami morza - “Rižot od morskih plodova” Składniki: 400g ryżu arborio 500g mieszanych owoców morza (małże, krewetki, kalmary) 1 duża cebula 3 ząbki czosnku 1 szklanka białego wina 1 l bulionu rybnego 2 łyżki oliwy z oliwek Świeża pietruszka Skórka z jednej cytryny Sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Na dużej patelni rozgrzej oliwę z oliwek i dodaj drobno posiekaną cebulę oraz czosnek.