Przepisy na domowe lody i desery lodowe w chorwackiej odsłonie

Treść strony

Słodkie chłodzenie prosto z południa Europy

Gorące, letnie dni w Chorwacji kojarzą się nie tylko z lazurowym morzem i pachnącymi ziołami, ale również z orzeźwiającymi lodami i wyjątkowymi deserami lodowymi. Chorwacka kuchnia, w której czuć śródziemnomorskie wpływy, zaskakuje bogactwem smaków, często wykorzystując lokalne owoce, miód, orzechy czy aromatyczne zioła. Jeśli chcesz poczuć klimaty Istrii, Dalmacji czy wybrzeża Adriatyku we własnym domu, sięgnij po poniższe przepisy na domowe lody oraz desery lodowe inspirowane chorwackimi specjałami.

Lody figowe z dalmatyńskim twistem

Składniki

  • 500 g dojrzałych fig (świeżych lub suszonych)
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 150 ml mleka
  • 2 łyżki naturalnego miodu (najlepiej lawendowego lub akacjowego)
  • 1 łyżeczka naturalnego ekstraktu waniliowego
  • Szczypta soli
  • Kilka orzechów włoskich do dekoracji

Sposób przygotowania

  1. Figi umyj, przetnij na pół i wyjmij miąższ łyżeczką (jeśli używasz suszonych, namocz je wcześniej na kilka godzin i odsącz).
  2. Zblenduj miąższ z mlekiem, śmietanką, miodem, wanilią i solą na gładką masę.
  3. Przelej mieszankę do maszyny do lodów lub zamrażarki. Mieszaj co 30 minut przez pierwsze 2–3 godziny, by zapobiec tworzeniu się kryształków lodu.
  4. Podawaj udekorowane orzechami włoskimi i odrobiną miodu.

Ciekawostka

Figi to symbol dalmatyńskiego wybrzeża – często zajada się je na surowo, w postaci dżemów lub właśnie w deserach lodowych.

Lody lawendowe z Hvaru

Lawenda to jeden z najbardziej rozpoznawalnych aromatów południowej Chorwacji. Wyspa Hvar słynie nie tylko z upraw fioletowych pól, ale i niezwykłych przetworów. Lody lawendowe to interesująca propozycja dla miłośników nietuzinkowych smaków.

Składniki

  • 250 ml mleka
  • 250 ml śmietanki 30%
  • 100 g cukru
  • 2 żółtka
  • 2–3 łyżeczki suszonej lawendy (spożywczej)

Przygotowanie

  1. Podgrzej mleko ze śmietanką i lawendą, ale nie doprowadzaj do wrzenia. Odstaw na 10–15 minut, by napar nabrał aromatu.
  2. Żółtka utrzyj z cukrem na puszystą masę.
  3. Przecedź mleko przez sitko, usuwając kwiaty lawendy.
  4. Wlej ciepłe mleko do masy jajecznej, mieszając energicznie.
  5. Całość ponownie wlej do garnka i delikatnie podgrzewaj, aż masa lekko zgęstnieje.
  6. Ostudź, po czym zamroź w maszynie do lodów lub zamrażarce, mieszając regularnie.

Wskazówka

Lody lawendowe można podawać same lub z domową konfiturą z moreli albo brzoskwiń – to klasyczne połączenie smaków na południu Chorwacji.

Chorwackie parfait migdałowo-pomarańczowe (parfe od badema i naranče)

Smak południowych migdałów oraz aromatycznych pomarańczy to bardzo często spotykane zestawienie w chorwackich deserach. Parfait to półzamrożony, kremowy deser idealny na upały.

Składniki

  • 100 g mielonych migdałów
  • 200 ml śmietanki 36%
  • 2 białka jaj
  • 2 łyżki cukru
  • Sok i skórka z jednej, dobrze umytej pomarańczy
  • Czekolada gorzka do dekoracji

Przygotowanie

  1. Upraż migdały na suchej patelni.
  2. Ubij białka na sztywną pianę, dodając stopniowo cukier.
  3. Śmietankę także ubij na gęsto.
  4. Połącz pianę z białek, śmietankę, migdały oraz sok i skórkę z pomarańczy.
  5. Przelej masę do formy wyłożonej folią spożywczą.
  6. Wstaw do zamrażalnika na minimum 3 godziny. Przed podaniem wyjmij na kilka minut, pokrój na plastry, posyp startą czekoladą.

Podpowiedź

Jeśli lubisz mocniejsze nuty smakowe, możesz dodać odrobinę likieru pomarańczowego, np. Maraschino.

Prosty chorwacki semifreddo z jagodami i jogurtem

Semifreddo oznacza „półzamrożony” – to lekki deser rodem z krajów śródziemnomorskich, popularny również w Chorwacji. Łączy w sobie gęsty jogurt, świeże owoce i odrobinę śmietanki.

Składniki

  • 300 ml greckiego jogurtu
  • 150 ml śmietanki 30%
  • 100 g świeżych jagód (mogą być też borówki lub maliny)
  • 2 łyżki cukru pudru
  • Kilka listków świeżej mięty

Przygotowanie

  1. Ubij śmietankę z cukrem pudrem na sztywno.
  2. Delikatnie połącz z jogurtem i owocami.
  3. Przełóż do silikonowej formy lub małych miseczek.
  4. Wstaw do zamrażarki na około 2–3 godziny.
  5. Przed podaniem udekoruj miętą i świeżymi jagodami.

Porada

Deser możesz serwować lekko zmrożony, aby zachował swoje „półzamrożone” konsystencje.

Chorwackie lody czekoladowe z dodatkiem likieru Maraschino

Chorwacja to nie tylko owoce – to także przepyszne, intensywne likiery. Maraschino z Zadaru (na bazie wiśni maraska) świetnie komponuje się z czekoladą.

Składniki

  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 300 ml śmietanki 30%
  • 200 ml mleka
  • 2 żółtka
  • 3 łyżki cukru
  • 1–2 łyżki likieru Maraschino

Przygotowanie

  1. Połam czekoladę i rozpuść ją razem z mlekiem i śmietanką na małym ogniu.
  2. Żółtka utrzyj z cukrem na kremową masę.
  3. Dolej do masy czekoladowej, cały czas mieszając.
  4. Gdy krem zacznie gęstnieć, zdejmij z ognia i dodaj likier.
  5. Przestudź, a następnie przełóż do foremek i zamroź.
  6. Gotowe lody podawaj np. z wiśniami lub bitą śmietaną.

Podsumowanie

Chorwackie desery lodowe intrygują połączeniem prostoty i lokalnych produktów. Własnoręcznie przygotowane lody, parfaity czy semifreddo pozwolą przenieść się choć na chwilę na słoneczne wybrzeże Adriatyku. Sięgnij po figi, lawendę, migdały, świeże owoce oraz lokalne przetwory – a Twoja kuchnia wypełni się aromatem Bałkanów. Przetestuj powyższe przepisy i poczuj smak wakacji – nawet jeśli do Chorwacji masz setki kilometrów!